1 augustus 2014 / Doperwtentoast met citroen, basilicum en mozzarellaWe waren de afgelopen week bezig met papa's huis leegruimen. 11 augustus is de sleuteloverdracht en dan moet het huis natuurlijk leeg en schoon zijn. Gelukkig kwam de SOS winkel met een grote vrachtwagen en hebben zij heel veel meegenomen. Verder komt over een weekje de gemeente een hoop grofvuil ophalen. Hierna hoeven we nog maar een keer erdoor heen met de stofzuiger en poetslap en dan is het klaar. Het is zwaar werk, flink veel sjouwen en slopen, maar toen ik vorige week thuis kwam, had ik toch nog zin om lekker uitgebreid te koken. Waar andere mensen naar een lange dag liever op de bank ploffen en een pizza bestellen, krijg ik dan juist kriebels om heerlijk heel de avond in de keuken te staan. Dus dat was wat ik deed.Naast de zoete aardappel uit de oven met taleggio en kip met witte wijn en rozemarijn maakte ik deze heerlijke hapjes. Dit was echt mijn favoriet van deze avond. De lekkere, knapperige toast met daarop de frisse doperwtentoast en als laatste de kaas.. Hmm, heerlijk!


hapje/voorgerecht voor 4 personen

125 gram diepvries doperwten, ontdooid
2 tenen knoflook, gepeld, gehalveerd
flink wat basilicum, kleine blaadjes apart houden
rasp van 1 citroen
olijfolie
3 speltbroodjes, gesneden
1 bol mozzarella
(extra) oude Hollandse kaas, geraspt

Kook de doperwtjes in een klein laagje water in drie minuten gaar en giet af. Stamp in een vijzel 1 teen knoflook met een snuf zeezout, het grootste gedeelte van de basilicumblaadjes en de helft van de citroenrasp fijn tot een puree. Dit kan evt. ook in een keukenmachine, let dan op dat je het niet te lang 'chopped'. Voeg de doperwtjes toe en stamp dit nog goed. Roer er een paar eetlepels olijfolie door en breng op smaak met zout en peper.

Rooster het brood aan beide kanten in een hete grillpan. Pers de knoflook uit en meng dit met wat olijfolie, zodat je een knoflookolie krijgt. Smeer hier één kant van de toast mee in. Trek de mozzarella in stukjes. Schep op elk toastje een lepel doperwtenpuree, verdeel de mozzarella erover. Bestrooi met de kleine basilicumblaadjes, de rest van de citroenrasp en wat geraspte oude kaas. Geniet ervan!

1 opmerking