6 september 2014 / Kaneel-rozijn brood

Officieel, meteorologisch, is de zomer al afgelopen, en de herfst dus begonnen. Nu was het de afgelopen week nog heerlijk weer, toch voel je de herfst aankomen. 's Ochtends is het vaak nog fris, 's avonds koelt het ook snel af. Van de week heb ik al een avondje de gordijnen dicht gedaan en allerlei kaarsjes aangestoken. Kopje thee erbij, filmpje kijken.. Dat zijn de perfecte herfstavonden voor mij.

En wat hoort er nog meer bij herfst? Kaneel, pepernoten en heel veel koppen warme thee. Die eerste pepernoten heb ik alweer op (don't judge), de thee drink ik al graag en dit brood is mijn cinnamon fix. Het heeft wat weg van suikerbrood, maar dan een stuk minder zoet. Nog steeds zoet zat, maar anders zoet. En heerlijk! En ook nog eens heel makkelijk. Ja, ik hou van dit recept!

Kaneel-rozijn brood
Bron recept (een beetje aangepast)

Ingrediënten:

- 1 zakje gist
- 235 ml warme melk
- 80 ml warm water
- 3 eetlepels kristalsuiker
- 1 theelepel zout
- 60 gram boter, gesmolten
- 120 gram rozijnen
- 445 gram tip '00'  bloem

Giet de melk en het water in een grote kom (het liefste van een staande mixer) en strooi daar over het gist. Laat dit een minuutje of 5 werken, het zal dan een beetje schuimen. Meng de suiker, het zout en de gesmolten boter er doorheen. Mix de rozijnen er door en voeg dan langzaam aan het bloem er aan toe, tot het deeg een geheel wordt. Als het iets te droog is, voeg je nog wat water toe. Als het iets te nat is, voeg dan nog wat bloem toe. 

Kneed het bloem, of met de hand, of met een deeghaak op een mixer, nog voor zo'n 7-10 minuten. Het is dan elastisch. Dek het deeg af met een theedoek en laat het twee uur rijzen op een warme plek. Het is dan verdubbeld in massa.

Kaneel-mengsel

100 gram kristalsuiker
2 theelepels kaneel
1 ei, losgeklopt

Meng het suiker en de kaneel in een bakje en zet apart.

Kneed het deeg nog heel eventjes op een bebloemd werkblad. Rol het dan uit tot ongeveer 20 bij 25 cm. Strijk het ei uit over het deeg. Strooi daar de kaneelsuiker over. Vouw het deeg dan tot een soort van 'boomstam'. Ik vouwde eerst de bovenkant en onderkant naar binnen. Hierna pakte ik de buitenkanten en vouwde die naar binnen. Leg het deeg hierna in een cake/broodvorm, met de vouwnaden naar beneden. Druk alles even aan zodat het deeg gelijk matig in de vorm zit. Dek af met een theedoek en laat nog minstens een uur rijzen, het deeg zal dan weer verdubbeld zijn.

Verwarm hierna de oven voor op 180 graden. Bak het brood in de voorverwarmde oven, in ongeveer 40 minuten zal het gaar zijn. Het brood is dan goudbruin en als je er op klopt, zal het hol klinken. Na een minuutje of 10 afkoelen kun je het brood uit de vorm halen, gewoon even op zijn kop en het komt eruit. 

Bereid je voor, je huis ruikt nu heerlijk ;) Laat het even afkoelen en eet het met een dun laagje boter. Heerlijk!

5 opmerkingen

  1. Ooooooooooooooh mijn buikje vindt dit erg fijn, dat weet ik nu al. Mjam. Of de mijne er dan zo mooi uit zal zien is nog maar de vraag, maar wie niet waagt, wie niet wint! Thanks for sharing! Liefs, Stella.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dit ziet er zó lekker uit! Moet ik snel maar eens gaan maken. Ik kwam er trouwens net achter dat ik je al heel lang op tumblr volgde! Ik wist helemaal niet dat je ook een blog had, haha. Super leuk!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat leuk! Ben nu niet meer zo actief op Tumblr..

      Verwijderen
  3. I occasionally buy raisin bread as a treat but never thought to make it myself. Thanks for sharing the recipe!

    BeantwoordenVerwijderen