15 november 2014 / Welsh cakes

Op het moment dat je een keer een weekend echt vrij hebt , ga je bakken. Dat ik later toch geappt werd met de vraag of ik nog wat uurtjes kon werken, laten we even buiten beschouwing ;) Dit recept van Welsh Cakes van Jamie was ik al veelvuldig tegen gekomen. In het kookboek 'Te Gast bij Jamie', in Jamie Magazine, in de delicious.. Drie maal hetzelfde recept, en toch heb ik hem ietwat getweakt. Bijna hetzelfde, maar net even wat makkelijker en goedkoper.

Oh, en don't do like me. Ik dacht, joh, laat ik de slagroom eens met de hand opkloppen. Geen aanrader - een kwartier verder en spierpijn in mijn rechtarm was de slagroom pas opgeklopt. Pak maar gewoon de mixer erbij ;)Wat wel een goed idee is om te doen - en wat ik ook gedaan heb - is om gewoon lekker zo'n ding als ontbijt te eten. Gewoon: omdat het kan.  
Voor 20 stuks
Voor de Welsh cakes:
500 gram zelfrijzend bakmeel, plus wat extra voor het bestuiven
90 gram suiker, plus wat extra voor het bestrooien
1 eetlepel speculaas- en koekkruiden
250 gram koude, ongezouten boter
snufje zeezout
150 gram rozijnen
1 ei
50 ml volle melk

Voor de vulling:
300 ml slagroom
1 zakje vanillesuiker
1 bakje frambozen

Meng in een kom het bakmeel, de suiker en de kruiden. Snijd de boter in blokjes en doe die met een snufje zeezout in de kom. Werk alles (met je handen) door elkaar tot de boter goed gemengd is, en het een kruimelige structuur heeft. Roer de rozijntjes erdoor. Maak hierna een kuiltje in het midden en breek het ei daarin. Giet er de melk bij en klop dan met een vork het ei los. Werk alles door elkaar tot een redelijk glad deeg. Het mag nog een beetje zanderig zijn, dus kneed niet te lang.

Zet een koekenpan op laag vuur. Bestuif een schoon werkvlak met wat bakmeel en rol het deeg zo dun mogelijk uit, ongeveer een halve centimeter. Steek er met een ronde uitsteekvorm (ong. 5 cm doorsnede) zo veel mogelijk rondjes uit. Bak de koekjes in de warme pan. Dit duurt ongeveer 4/5 minuten per koekje, halverwege gedraaid. Het spreekt voor zich dat wanneer de koekjes te snel kleuren je de pan wat zachter zet, en wanneer ze niet snel zat kleuren je het vuur wat hoger zet.

Bestrooi de koekjes na het bakken, als ze nog warm zijn, met suiker. Klop de slagroom met een zakje vanillesuiker. Smeer op elk koekje een beetje slagroom, leg hier wat frambozen op en leg hier nog een koekje boven op. Heerlijk!

3 opmerkingen

  1. het water loopt uit m'n mond........!!
    ziet er goed uit Benthe ! gr. o+o

    BeantwoordenVerwijderen