20 november 2014 / Witte-chocoladecheesecake met bramen

David, een van mijn beste vrienden, en ik hebben besloten dat we mee willen doen aan Heel Holland Bakt. Ik heb heel het programma nog nooit gezien, maar hé, het klinkt leuk ;) Om daar aan deel te mogen nemen, moet je een aanmeldformulier opsturen met een hele hoop foto's van je baksels, en dan maak je kans om uitgenodigd te worden voor de casting. En dus was het tijd om heel veel te gaan bakken. Nu is dat de afgelopen tijd niet heel erg gelukt, maar de komende vakantie wordt een baking marathon. En omdat we toch foto's moeten opsturen, kan ik deze meteen hier posten, en vice versa. Prepare for a lot of baking recipes!

Dit recept is grotendeels overgenomen uit een van mijn favoriete kookbladen, de delicious. Toch kan ik me nooit honderd procent aan een recept houden en dus is er wat verandert. Ook had ik de bodem gemaakt volgens oorspronkelijk recept, en hield ik toen meer dan de helft over. Ik hoef geen bodem die tot de helft van mijn bakvorm komt, en ik denk dat ik daar niet de enige in ben. Dit is dus ook al aangepast ;) Het is een van mijn favo cheesecakes - hij is heerlijk zacht van smaak, heel romig, zoals een echte cheesecake hoort te zijn!

Witte chocoladecheesecake met bramenIngrediënten:

500 gram bramen
sap van 1 citroen
220 gram kristalsuiker + 2 1/2 el extra
70 gram blanke amandelen
150 gram biscuitjes
100 gram boter, gesmolten
4 eieren
500 gram roomkaas, op kamertemperatuur
250 ml zure room
150 ml slagroom
2 tl vanille extract
2 1/2 el bloem
150 gram witte chocolade
springvorm van 24 cm doorsnee, bekleed met bakpapier -> laat het bakpapier 2 cm boven de rand uitsteken (ja, dit is stom en het lukt niet, maar probeer het toch echt te doen)

Verwarm de oven voor op 180 graden. Verwarm de helft van de bramen met het citroensap en 2 1/2 el suiker in een steelpannetje op middelhoog vuur. Laat 10 minuten zachtjes koken, roer regelmatig, totdat de bramen zacht zijn. Druk de bramen door een zeef en druk de pulp goed aan met de bolle kant een lepel. Het sap mag je weggooien, de pulp laat je afkoelen.

Strooi de amandelen op een bakplaat en rooster ze in 8 minuutjes goudbruin in de oven. Hak deze samen met de koekjes in een keukenmachine tot een fijn kruimelmengsel. Meng de gesmolten boter erdoor. Druk dit mengsel aan in de springvorm en zet 30 minuten in de koelkast.

Klop ondertussen de eieren met de roomkaas, zure room, slagroom, vanille, bloem en het suiker tot een glad en dik mengsel met een elektrische mixer in 3-4 minuten. Smelt de witte chocolade (au bain-marie) en klop dit er ook nog door.

Schep de vulling (na de 30 minuten) in de springvorm en tik de vorm zachtjes op het aanrecht op luchtbelletjes eruit te tikken. Schep de afgekoelde bramenpulp in een spiraal over de vulling en trek er met een satéstokje een marmerpatroon in.*

Bak de cheesecake 1 uur in de oven. Schakel de oven uit en laat de cheesecake 2 uur in de oven afkoelen, met de ovendeur op een kier. Laat daarna minstens 2 uur, maar het liefst de hele nacht, in de  koelkast opstijven. 

Serveer met de overige bramen. Enjoy!

* Dit gaat bij mij ook altijd mis, zoals je op de foto's kunt zien. Maakt niet uit, het proeft nog net zo goed ;)

6 opmerkingen

 1. Heeerlijk! Ik ben zo dol op cheesecake! xx

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ziet er iniedergeval heerlijk uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh jammie, het ziet er echt onwijs lekker uit <3

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat lijkt me een hele fijne cake! Doe mij maar een puntje. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Nog nooit gegeten, maar ziet er heerlijk uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oeh jummie het ziet er zooo heerlijk uit ik ben dol op cheesecake <3

  BeantwoordenVerwijderen