28 mei 2014 / Windows Ultrabook vs. Macbook Air

In september gaan studeren betekent in september een nieuwe 'laptop' kopen. Ja, pas in september want dan heb je als student 6% korting. Maar wat en hoe? Ik twijfel. Ik ga in ieder geval voor een ultrabook - ik beschouw de Macbook Air ook als een ultrabook - maar ik twijfel tussen Mac en Windows. Dit zijn mijn eisen.



- 13 inch
- Lichtgewicht
- SSD + HDD (SSD is snel, maar duur, dus daarom beiden)
- minstens 3GB RAM-geheugen
- geen Acer of Samsung
- lange accuduur

Dit zijn mijn musts. Ik heb een goede desktop, een tablet die ik share met zusje en een iPhone dus dit is echt een aanvulling op deze apparaten. Ik zal hem voornamelijk gebruiken onderweg en op school. En dan zijn voor mij de snelheid, accuduur en het gewicht het belangrijkste. Een cd-rom speler is dan ook niet nodig, omdat ik gewoon een desktop heb.

Eigenlijk heeft Windows voor mij de voorkeur, omdat ik al mijn hele leven met Windows desktops werk. Toch is dit geen must, omdat ik nog met Windows XP werk (yes, I know) en de overstap naar Windows 8 hoe dan ook groot zal zijn. Ook betaal je bij Mac natuurlijk voor een groot deel voor de naam. Daarom ging ik in eerste instantie voor Windows. Daarnaast gebruikt bijna iedereen die computer technisch is in mijn omgeving Windows, waardoor ik bij vragen altijd naar hun kan toestappen. Bij een Macbook zal dit niet meer kunnen.

Wat een Windows ultrabook alleen als nadeel heeft, is dat bijna al die dingen met een touchscreen zijn. Ik wil bij een laptop helemaal geen touchscreen. Dat maakt dat ding alleen maar kwetsbaarder. Ook hebben Windows ultrabooks vaak een matige accuduur. Daarentegen is de prijs vaak beter te doen.

Zoals je merkt, ik twijfel nogal. Er zijn zoveel pros en cons voor beiden. Gelukkig heb ik nog even om erover na te denken, maar als iemand tips heeft, hoor ik het graag. 

27 mei 2014 / exam journal part 2 (and hopefully last)

Alweer 5 dagen geleden maakte ik de laatste twee examens. Lijkt nog geen dag geleden, mijn hoofd zit nog best wel in de 'school' mode, ik heb nog niet echt het gevoel vakantie te hebben. Hierbij mijn laatste updatetje omtrent de examens.

Dag 9: wiskunde

Wiskunde is niet per se mijn beste vak en ik heb dan ook in de meivakantie een examentraining gevolgd. Het examen was niet heel makkelijk, maar toch denk ik dat er wel een voldoende in zit. Niet veel hoger dan een 5,5, maar een 5,5 moet hem toch wel zijn geworden hoop ik. Toch durf ik het niet met honderd procent zekerheid te zeggen, omdat ik niet bij alles een antwoord had en daarnaast je niet altijd weet of je het goede gedaan hebt natuurlijk.

Dag 10: Frans
Frans is een van mijn easy peasy vakken en ik ging dan ook vol vertrouwen dit examen in. Bleek ook correct te zijn; terwijl iedereen tijd te kort had, had ik nog een kwartiertje over. Daarnaast zit mijn cijfer ergens rond de 8, hartstikke fijn!

Dag 11: Aardrijkskunde
Twee vakken op de laatste dag is absoluut niet fijn. Voor aardrijkskunde had ik dan ook niet heel goed meer geleerd. Ik merkte dat ik wat kennis miste en hij ging dan ook niet super goed, maar ik hoop wel zat puntjes bij elkaar gesprokkeld te hebben.

Dag 11: Engels
Engels is mijn beste vak en ik zei van tevoren al dat ik zou huilen als ik lager dan een afgeronde 8 zou staan. Nu is dat ook zeker gelukt, het was een makkelijk examen na iets meer dan een uurtje was ik al klaar. Toen we 's middags met biertjes in het park zaten en met zijn allen gingen nakijken, bleek ook dat ik hem goed gemaakt had en voor die 8 gemiddeld totaal niet bang hoefde te zijn.

Nu nog 16 dagen tot de uitslag, en ik ga er wel vanuit dat ik geslaagd ben. Je weet nooit, misschien ben ik wel gezakt of heb ik een her, maar ik heb er wel een oké gevoel over. En nu is het vrijheid! Ik moet er nog heel erg aan wennen en ben heel erg bang voor verveling dus als mensen nog leuke ideetjes hebben - let me know!

20 mei 2014 / Bucket list

Regelmatig zie ik bucket lists voorbij komen, en elke keer heb ik wel zoiets van, oke, ik stel er zelf ook eens eentje op. Tot nu toe was het er nog niet van gekomen, maar op dit moment, zo tijdens de examens, 's ochtends voor het laatste examen waar ik echt tegenop zie, ben ik er eens voor gaan zitten.

Want wat is nu precies de essentie van een bucket list? Een lijstje met alle dingen die je graag afgestreept wilt hebben voor je dood gaat. Nu hoop ik dat dat bij mij nog wel eventjes duurt, dus kan ik in principe flink wat op mijn bucket list zetten. Toch kies ik maar voor een paar items, de belangrijkste puntjes. En misschien lukken deze dingen wel niet. Misschien veranderen mijn wensen daarover wel. We zullen zien.

Travel
De eerste puntjes op mijn lijstje zijn reisgerelateerd. Er is nog zoveel te zien op deze wereld, dat ik niet elk stadje of land er op ga zetten. Gewoon drie kernpunten.

1. Europa zien
Gelukkig begin ik hier deze zomer al aan. Maar wat mij betreft heb ik geluk dat ik in Europa woon. Wat een prachtig oud continent is het, en wat is er nog veel dat ik zien wil. Ja, heel Europa zien is echt wel iets wat ik graag wil doen.

2. Een road trip maken
Het ultieme gevoel van vrijheid, dat lijkt me een road trip. Hoe gaaf is het om uren door een land heen te cruisen. Vooral de VS is hier natuurlijk geschikt voor. Dan duurt het nog wel even voordat ik deze droom waar maak, want in de VS een road trip is pas leuk vanaf een jaar of 21, maar ooit, ooit ga ik het doen.

3. In het buitenland wonen/werken/studeren
Hoe en wat weet ik bij dit doel nog niet, maar het lijkt me ontzettend gaaf om voor een x aantal maanden/jaren naar het buitenland te gaan en ergens anders te studeren. Parijs, Londen, Bologna. Allemaal steden waar ik graag tijdens mijn studie een semester zou rond willen lopen. Of na mijn studie stage zou willen doen. Niks uitdagender dan je in een compleet nieuwe situatie neer te zetten.

Future
' Toekomst' , een van de vaagste begrippen die er is. Maar dit zijn een paar dingen die ik graag ' ooit' wil.

4. Een eigen huisje
Iets voor op hele lange termijn, maar wat lijkt het me leuk om een huisje te kopen en daar echt je eigen plekje van te maken. Een beetje klussen. Inrichten. Ja, hier kijk ik nu al naar uit.

5. Carriere
Nog zoiets heel vaag. Maar ik wil best wel carriere maken. Alleen wat, hoe of waar? Geen flauw idee, dit doel blijft dus nog lekker open. Eerst studeren en daarna zien we wel weer.

Personal
En dan als laatste nog wat persoonlijke ' vooruitgang', zo zal ik het maar noemen. Om alles eruit te halen wat erin zit.

6. Italiaans leren
Italiaans is zo'n prachtige taal, graag zou ik dat willen leren. Ik spreek aardig Frans, dus hopelijk helpt dat erin. En dan graag wat meer dan de grazie, prego en bella die ik nu ken.

7. Een gezonde leefstijl
Op dit moment sport ik eigenlijk niet. Ik eet niet zo gezond. En dat zijn dingen die ik graag zou willen veranderen. Om er wat beter uit te zien. Maar vooral gewoon voor mezelf.

8. Lees alle boeken
Alle boeken is misschien niet mogelijk. Maar heel heel veel wel. En dat is wat ik van plan ben. De klassiekers, de nieuwe best sellers. Ik hou zo van lezen.

9. Volg een wijncursus
Dit is iets wat ik al een tijdje roep, maar ik zou graag meer over wijn leren. Wat maakt iets een goede wijn en hoe herken je die? Ik heb geen flauw idee, en daarom zou ik daar graag meer over leren.

10. Make a difference
En als laatste nog een fijn, vaag doel. Maar dit kan op zoveel manieren op gepakt worden. Ik wil mensen een fijne dag bezorgen. Een keer vrijwilligerswerk doen. Goed zijn voor de mensheid.

Zo, hier hou ik me voorlopig nog wel even ' mee bezig'. En natuurlijk zijn er nog wel meer dingen die ik wil, maar die staan ook al op mijn DZP list.

Wat staat er op jouw Bucket list? 

De waarheid in de zaak Harry Quebert

Al jaren lees ik trouw de blog van Cynthia. De liefde begon vanwege haar grote passie voor beauty, die ik toendertijd ook deelde. Tegenwoordig smeer ik  nog steeds graag een makeupje op mijn gezicht, maar de liefde voo beauty is niet meer zo extreem. Toch lees ik de persoonlijke/lifestyle blogjes op haar blog nog graag en daar kwam de tip voor dit boek dan ook vandaan. Cynthia had het over een van de beste boeken die ze ooit gelezen had. Toch sprak het boek me niet meteen aan. Echter, toen ik van de week voor het eerst in lange tijd weer bij de bibliotheek kwam, en dit boek zag staan, besloot ik hem toch mee te nemen.


De waarheid in de zaak Harry Quebert door Joel Dicker

Het boek vertelt het verhaal van de schrijver Marcus Goldman, die een writer's block heeft en bij zijn oude vriend en mede schrijver Harry Quebert langs gaat in de hoop dat hij daar inspiratie krijgt. Als hij daar aankomt, wordt hij echter midden in de moordzaak van Nola Kelergan gezogen. Haar lichaam wordt in de tuin van Harry opgegraven, met een manuscript van zijn bestseller erbij. Marcus gelooft echter dat Harry onschuldig is en besluit op onderzoek uit te gaan.

Vanaf het moment dat ik in het boek begon, werd ik erin gezogen en kon ik niet meer stoppen met lezen. Het boek begint nog redelijk traag, met wat background informatie over Marcus etc., maar al snel wordt Nola's lichaam opgegraven en begint dus meteen het moordonderzoek. Dit is zo ontzettend spannend. Elke keer komt er weer een nieuw draadje, nieuw element tevoorschijn. Dit maakt het niet alleen ontzettend spannend, ook is het boek daardoor geen moment voorspelbaar.

Ook is de setting van het boek heel belangrijk. Het boek speelt zich grotendeels af in het dorpje Aurora en elk personage heeft Nola gekend. Daardoor is het onderzoek ook zo uitgebreid en interessant. Het zijn heel veel kleine deeltjes die langzaam aan bij elkaar komen.

Het boek is enorm meeslepend - ik kon echt niet stoppen met lezen. Zo erg zelfs, dat ik tot een uur of 1 's nachts heb gelezen. Het moest uit - ik moest en zou het einde weten. Uiteindelijk heb ik over het hele boek, wat toch wel een bladzijde of 700, 800 telt, in minder dan twee dagen uitgelezen. Jep.

Dit boek is dus echt een aanrader wanneer je van spannende, meeslepende boeken houdt en zin hebt om binnen een paar dagen tijd door een dikke pil heen te racen. Misschien niet zo handig om mee op vakantie te nemen, maar des te beter voor een middagje op de bank. 

19 mei 2014 / exam journal part 1

Sorry - weer een blogje over de examens, maar mijn gedachtes zijn nu nog compleet gericht op 'examens examens examens'. Daarnaast doet ons internet het nog niet, en maak ik dit dus op mijn tablet, met een hotspotje van mijn telefoon. Oh wat fijn allemaal.

Vandaag ben ik op de helft. Eindelijk. Waar anderen dat vorige week al hadden, kan ik nu gelukkig 4 van de 8 afstrepen.

Dag 1: Nederlands
Ik startte, net zoals alle andere vwo-leerlingen, met Nederlands. Een tekst over de commerciele activiteiten en de kunst. Een tekst over de financiele geschiedenis van Nederland. Allebei wel redelijk interessante onderwerpen, maar het waren hele pittige teksten met pittige vragen. Het ging niet heel slecht, maar ook niet goed en daarom durfde ik ook niet na te kijken. We zullen zien.

Dag 4: M&O
Dag 2 en 3 was ik vrij en ik kon dus nog wat leren. Helaas had ik veel moeite met concentreren dus helaas, niet heel nuttig. Niet dat het had geholpen bij dag 4, want dit examen was NIET TE DOEN. Met oefenen had ik altijd wel een 7-tje bij een M&O proefexamen. Maar helaas zat dit er voor dit examen nooit in. Gelukkig was ik niet de enige die daar zo over dacht als in een uur na het examen had al 25% geklaagd bij het LAKS. Hopelijk zien we daar iets van terug in de normering.

Dag 5: Duits
Duits ging echt lekker. Maar dan ook echt heel lekker. Tijdens het examen merkte ik dat al, maar bij het nakijken helemaal: als het goed is 40 van de 48 punten. Fijn! Het was dan ook wel een makkelijk examen, met waarschijnlijk een lage n-term, maar toch, de eerste compensatiepuntjes zijn binnen.

Dag 8: Geschiedenis
Geschiedenis, dat is wel even een spannend vak. Vooral heel veel stof, met ook nog een hoop verbanden leggen. Ik was dan ook wel even zenuwachtig voor vandaag. Naderhand durf ik nog niet zo goed te zeggen hoe het ging. Geen idee. Mijn doel was eerst een 7,8 om een 8 te komen staan, maar aangezien ik dat toch niet red, is een 5,8 voldoende en ik gok dat dat ook nog wel gelukt is.

Zometeen ga ik voor het laatste 'zware' vak nog even leren, wiskunde. Daarna heb ik het ergste gehad en kan ik alweer ademen, maar donderdag 4 uur ben ik helemaal een gelukkig mens. Dan is er vrijheid. In de tussentijd besteed ik elk moment van vrijheid met lezen en slapen, maar oh daarna, wat kijk ik daar naar uit!

10 mei 2014 / Top 5 series at the moment

Niks is heerlijker dan tussen het leren door een aflevering van één van je favo series te kijken. Of tijdens. Of in plaats van. Maar ach, het is leuk :) Dit zijn op dit moment mijn favoriete series!

Ugly Betty

Een alom geliefde serie, dus veel introductie heeft dit niet nodig. Ugly Betty gaat over Betty Suarez, die werkt bij MODE magazine maar de ballen verstand heeft van mode. Daarnaast is ze ook heerlijk clumsy en dit zorgt voor heerlijke televisie. De serie telt vier seizoenen en is helaas gestopt. Op dit moment kijk ik het laatste seizoen en ik baal heel hard als ik dadelijk bij de laatste aflevering beland bent.

Orphan Black

Aan deze serie ben ik pas net begonnen maar O M G love it :) Oké, ik ben pas aflevering 3 dus heel veel kan ik er niet over vertellen, maar de serie is heerlijk duister en spannend. De hoofdpersoon, Sarah, is erbij op het moment dat een vrouw die exact op haar lijkt voor de trein springt. Vervolgens jat Sarah haar tas en wat blijkt, ze is ontzettend rijke vrouw. Sarah besluit haar leven over te nemen, op zoek naar al het geld. Heel erg spannend en ik kan niet wachten om verder te kijken. Het tweede seizoen is op dit moment op TV in Canada (ja, eindelijk een keer een leuke Canadese serie!), dus ik heb nog een aflevering of tien te kijken, want helaas telt elk seizoen maar 10 afleveringen.

House M.D.

Al een hele tijd ben ik bezig met House, omdat ik deze namelijk op dvd heb en ik kijk minder vaak series op televisie dan op gedownload. Jep. Maar deze serie is ook echt heerlijk. Sowieso hou ik wel van het medische wereldje (ik kijk dan ook graag Grey's Anatomy), maar het allerfijnste is gewoon het personage House. Zo'n ontzettende rare maar geweldige man om naar te kijken. Hij draagt heel de serie. Op dit moment ben ik bij seizoen vier, dus nog een seizoen of vier te gaan hierna, na seizoen 8 stopt het namelijk.

Revenge

Ik ben zo ontzettend enthousiast over deze serie. Het is echt een van de beste series ooit. Het vertelt het verhaal van Emily Thorne, die wraak neemt op alle mensen die haar vader hebben 'geschaad'. De verhaallijn is zo ontzettend goed en het acteerwerk zo sterk. Echt, ik kan hier uren over doorgaan. En daarnaast speelt het zich af in een heerlijk jet set wereldje in the Hamptons. Wat is er nou nog fijner om naar te kijken? Love it.

Hart of Dixie

En als laatste kan Hart of Dixie zeker niet ontbreken. Deze serie airt op dit moment in the US en ik ben elke zaterdag blij als er een nieuwe aflevering uitkomt. Hart of Dixie speelt zich af in een heerlijk ouderwets stadje, Bluebell, Alabama. Dokter Zoe Hart (Rachel Bilson) komt daar als New Yorkse te wonen en dit brengt heerlijke taferelen met zich mee. Must watch!

Wat zijn jullie favo series?

8 mei 2014 / Peer-frambozen gratin

Het lukt me gewoon niet om mooie "food" foto's te maken. Ik weet niet wat ik verkeerd doe - maar het lukt me gewoon niet. Onscherp, vooral dat. Het is zo ontzettend frustrerend, ik heb zoveel leuke kopjes, schoteltjes en bakjes die ik nu gewoon amper gebruik omdat mijn foto's er gewoon altijd lelijk uit zien. De foto's die ik maak met mijn iPhone zijn nog mooier. Een beetje heb ik het idee dat het aan mijn lens ligt, omdat deze heel veel moeite heeft met scherp stellen. Dit is al sinds de zomervakantie en ik denk dat hij een beetje beschadigd is in Portugal. Misschien is het wel de body. Maar dat is het niet alleen. Ik kan het gewoon niet. Food fotografie niet, gewone fotografie ook niet geweldig. Als iemand tips heeft hoe ik het stap voor stap kan leren, dan hoor ik dat heel graag! Van de zomer ga ik flink oefenen.


Gelukkig was dit gerechtje echt heerlijk en heeft het eigenlijk geen foto's nodig om te overtuigen. Deze foto's zijn zelfs gemaakt op dag 2 en nog was het heerlijk. Gepocheerde stukjes peer op de bodem, met een laagje framboosjes erover heen. Daaroverheen gaat zelfgemaakte custard met wat crème fraîche erdoor en hierover weer wat framboosjes met wat basterdsuiker. Eventjes in de oven en hmm.. Het is echt heerlijk! Perfect toetje - in een klein bakje is het heerlijk snoepen maar ik geloof dat dit ook heerlijk is met een bolletje vanille ijs erbij.



Peer-frambozen gratin
Bron: (ietwat aangepast) delicious. maart 2012
nagerecht voor 9 kleine bakjes

2 peren, geschild, in kwarten en klokhuis eruit
175 gram kristalsuiker
400 ml volle melk
4 eierdooiers
2 el maïzena
1 tl vanille aroma
250 gram crème fraîche
500 gram diepvries frambozen, ontdooid
wat lichtbruine basterdsuiker of rietsuiker
kleine, ovenbestendige bakjes

Doe de peer in een pan met 50 gram van de kristalsuiker en voeg zoveel water toe dat de peren net onder staan. Pocheer +/- 10 minuutjes, dus net onder het kookpunt. Laat afkoelen.

Verwarm de melk in een pan op middelhoog vuur, laat niet koken en zet apart. Klop intussen de eierdooiers, de rest van de suiker, de maïzena en het vanille aroma in een kom door elkaar. Voeg geleidelijk de warme melk toe, onder voortdurend kloppen.

Schenk het mengsel terug in de pan en laat op middelhoog vuur 5 minuten koken tot het glad en gebonden is. Draait het vuur uit en laat de custard helemaal afkoelen.

Verhit je oven op de hoogste stand.

Spatel de crème fraîche door de afgekoelde custard. Verdeel de stukjes peer over de bodem van de schaaltjes en leg daar een laagje frambozen op. Schep de custard erover en bestrooi met de rest van de frambozen. Strooi wat riet/basterdsuiker erover heen. Zet de schaaltjes in de oven tot de suiker gesmolten is en bubbelt. Serveer direct.

5 mei 2014 / Favourite webshop: ASOS

Wanneer ik een beetje geld heb, en ook de kriebels om dit geld uit te geven, is het eerste wat ik doe de ASOS app openen. Oké, ook al heb ik geen geld, ik open de app heel erg regelmatig. Ook de website staat bij mijn meest geopende sites. Er is iets bij de site wat mij aantrekt. Ik wil kopen kopen kopen. Alles is leuk. En voor elk iets kan je er wel wat vinden. Voor everyday life tot een gala, altijd vind je er wel iets voor die occasion. Ik tenminste wel. En daarnaast een ode aan webshops die gewoon geen verzendkosten rekenen. De kans dat ik dan iets bestel is 10 keer zo groot.

Want wat kocht ik er allemaal eerder?



Alles wat ik tot nu toe besteld heb, ben ik zo tevreden over. De maten hebben tot nu toe altijd geklopt en de kwaliteit is goed. Alleen het zwarte gala jurkje had wat kleine gaatjes, maar toen ik dit meldde, hebben ze meteen een nieuwe gestuurd. De service is dus ook nog eens geweldig. Oh, en heb ik al gezegd dat de sale ook nog eens de beste sale is die er  bestaat? Ja, ASOS is zeker weten mijn favoriete webshop. Oh en ik heb van de week weer iets leuks besteld dus zodra dat binnen is zal ik het delen.

4 mei 2014 / Opruimwoede stap 1

Ik heb besloten dat ik te veel spullen heb. Zie hieronder waarom. Mijn kamer is heel vol. Mijn hoofd is vol. Eindexamens zorgen voor chaos. Chaos aan boeken en spullen. En daarom wil ik weg gooien. Maar wat en hoe. Dat gaat in stapjes. Van de week begon ik met stap 1.



Stap 1. Tijdschriften opruimen

Meer dan drie vakjes in mijn Expedit kast vol en beneden in de kast nog twee grote stapels. Zoveel tijdschriften had ik. Keek ik er ooit nog in? Nee. Daarom besloot ik dat het tijd was om eens flink te gaan ruimen. Maar welke bewaarde ik wel, welke niet? Ik heb de volgende dingen gedaan.

1. Allereerst heb ik alle tijdschriften weggegooid die compleet verouderd waren. Met name Seventeens die ik had liggen, maar ook andere tijdschriften waar je gewoon of te oud voor bent, of die zelf verouderd zijn. Gewoon weg.

2. Hierna ben ik tijdschriften die niet heel oud waren door gaan bladeren. Stond er iets in wat ik nog kon gebruiken, zoals recepten, tips voor reizen of DIY's, dan heb ik deze uitgescheurd. Deze gaan in een map met losse blaadjes (en de recepten bij mijn recepten.

3. Hierna heb ik gekeken welke tijdschriften ik nog per se compleet wilde bewaren (eigenlijk degene die ik nog niet los kon laten). Dit zijn voor mij mijn VOGUE's (ze zien er gewoon zo mooi uit op een stapel), Columbus Magazine (omdat ik al die reizen nog wil maken), LINDA. Meiden (omdat dit mijn favo tijdschrift is) en de delicious. (omdat ik het niet over mijn hart kan krijgen om deze kapot te scheuren). Misschien dat ik deze ooit nog weg durf te doen, maar voor nu. Nope. Gaat gewoon nog niet.



4. Als allerlaatste ben ik al mijn Jamie magazines doorgegaan en heb ik daar de recepten uitgescheurd die ik nog wilde maken. Deze heb ik uiteindelijk samen in een mapje gedaan van de Hema. Ik denk dat ik van een stapel van 15 tijdschriften naar een dun mapje gegaan, zoveel ruimte scheelt het!

In totaal heb ik meer dan 2 meter oud papier weggedaan gok ik. Het voelt al zo lekker clean, heel fijn om op te ruimen en ik ben blij dat ik deze heb weggedaan. Op naar stap 2! Maar wat die stap is? Ik weet het nog niet. Ik ben te gehecht aan mijn spullen.

En oh ja, mijn eindresultaat:


3 mei 2014 / Waarom ik niet meteen op kamers ga

Nu zo rond de examens is de vraag die het meest gesteld wordt 'Ga je het halen?'. De vraag die eigenlijk altijd daarna komt is 'En wat ga je volgend jaar dan doen?'. Voor mij is dat dus politicologie in Nijmegen. Alleen blijf ik wel gewoon thuis wonen, in tegenstelling tot meer dan 50% van mijn mede-leerlingen. En heel veel mensen snappen dat niet. Hier zijn redenen waarom je het wel zou moeten snappen.

1. Geld. Als het goed is krijg ik een basisbeurs en aanvullende beurs, dus als ik uitwonend zou zijn zou ik een fijn basisbedrag hebben, maar als ik thuis blijf wonen. Dan heb ik helemaal een fijn bedrag waar ik eigenlijk vrij weinig van hoef te betalen. Geen huur, geen boodschappen. Daarnaast kan ik dan makkelijker blijven werken bij het eetcafé waar ik nu werk, waardoor ik een heel fijn inkomen zal hebben en als het goed is ook flink kan sparen (voor vakanties etc.).

2. Reizen. Naar Nijmegen reizen is goed te doen. Ik kan hier in Rosmalen opstappen en in Nijmegen uitstappen na nog geen 40 minuutjes. Nog even met de bus of de trein naar de universiteit en ik ben er. Als ik in Nijmegen zou wonen, zou deze tijd niet per se veel korter zijn, omdat je dan vaak toch nog moet fietsen enz. Nee, dat reizen is goed te doen.

3. Continuïteit. Er is voor mij al heel veel veranderd het afgelopen jaar, en er zal het komende jaar nog heel veel veranderen. Als iets dan even hetzelfde blijft, dus het feit dat je thuis woont en dat dat niet heel erg veranderd. Dat is iets wat ik heel erg fijn vind en voor mij ook een grote reden is om niet meteen op kamers te gaan. Eerst even wennen aan het studeren, aan het studentenleven.

4. Comfort. Hoe fijn is het, dat als je thuis komt na een vermoeiende dag, je mama al gekookt heeft. En dat je niet heel je kamer + keuken/wc hoeft schoon te maken. Dat je mama je kan helpen als je vragen hebt. Het is ook wel gewoon heel makkelijk om thuis te blijven wonen.

5. Privacy. Het is ook wel heel erg lekker dat je gewoon je eigen douche, keuken hebt, en dat je die niet hoeft te delen met huisgenootjes. Want als ik ergens niet tegen zou kunnen, is het viezigheid. Bah.

En tuurlijk, die vrijheid die je hebt als je op kamers gaat is heerlijk. Maar mocht ik dat nou echt heel erg missen, dan kan dat altijd nog. Nee, ik ben blij dat ik nog niet meteen op kamers ga (of hoef) en dat ik nog even lekker kan genieten van het thuis wonen. 

2 mei 2014 / Sachertorte



Een keer in de zoveel tijd krijg ik gewoon kriebels om iets uitgebreids te bakken. Een grote taart, cupcakes die veel tijd kosten. Dat moet gewoon af en toe. Gisteren was weer zo'n dag. Ik had wat extra tijd omdat ik wat leerwerk kon uitschuiven naar vandaag, het Miley Cyrus concert is namelijk verplaatst. In ieder geval, het was tijd om iets te bakken. Terwijl ik een recept aan het uitkiezen was, besloot ik meteen dat ik mijn Jamie's wilde wegdoen. Ik heb alle lekkere recepten uitgescheurd en de rest ligt nu bij het oud papier. Terwijl ik daar mee bezig was, kwam ik dit recept tegen. Een sachertorte. Ik kon me niet herinneren dat ik die ooit eerder op had, en het zag er heerlijk uit, dus waarom niet.

Sachertorte's komen uit Wenen, ze zijn volgens dit recept bedacht in 1832 door Franz Sacher voor een diplomaat. Laat ik nu net aanstaande zomervakantie ook een paar daagjes naar Wenen gaan. Ik kijk er nu al naar uit om daar de beste Sachertorte te eten. Als iemand een adresje heeft, let me know! Tijdens het maken van dit recept wist ik eigenlijk al zeker dat ik het heerlijk zou gaan vinden, en dat klopt ook. De cake is heerlijk, daarom heen dat dunne laagje abrikozenjam en dan dat heerlijke glazuur. Hmm.

Sachertorte
Bron: Jamie magazine maart/april 2012 (klein beetje aangepast)
Voor 8 stukjes

  • 140 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur, plus een beetje extra voor het invetten
  • 170 gram pure chocolade
  • 115 gram poedersuiker
  • 6 eieren, gesplitst
  • 115 gram kristalsuiker
  • 125 gram bloem
  • springvorm (20 cm)
Tussenlaagje
  • 175 gram abrikozenjam (ik gebruikte Bonne Maman)
  • 2 el citroensap
Glazuur
  • 285 gram kristalsuiker
  • 200 gram chocolade, in blokjes
  • suikerthermometer
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een springvorm (20 cm) in met boter. Smelt hierna de chocolade au-bain-marie. Zodra deze gesmolten is, neem de chocolade van het vuur en laat wat afkoelen. Klop ondertussen de roomboter en poedersuiker tot een romig mengsel. Voeg de eidooiers er aan toe en klop ze er goed door. Klop in een andere kom de eiwitten stijf. Klop de kristalsuiker er geleidelijk door tot het mengsel glanst. Voeg aan het boter-dooiermengsel de chocolade doe en meng dit goed. Klop hierna de bloem erdoorheen. Hierna schep je met een spatel het eiwitmengsel erdoor, doe dit niet met een machine. Zo blijft het lekker luchtig.Schep het beslag in je springvorm en bak de taart in ongeveer 40 minuutjes. Test even met een satéprikker die je in het midden steekt. Als deze er schoon uitkomt, is je taart klaar. Laat je taart 10 minuten afkoelen in de springvorm. Hierna stort je hem omgekeerd op een rooster, zodat de bovenkant plat is.

Verhit ondertussen de jam met de citroensap. Bestrijk hiermee de bovenkant en zijkant van de taart. Hierna maak je het glazuur. Doe de kristalsuiker met 290 ml water in een steelpan met een dikke bodem. Verhit op laag vuur om de suiker op te laten lossen en breng dan aan de kook. Laat het een beetje inkoken, tot de suikerthermometer een temperatuur van rond de 105 graden aangeeft. Neem dan de pan van het vuur en zet in een pan met koud water zodat het kookproces meteen stopt. Laat dit een minuut staan en roer dan de chocolade erdoor, tot een mooi egaal glazuur. Schenk dit snel over de taart (het stolt snel), eventueel kun je het met een paletmes glad strijken. Laat stollen en dien je taart op. Smakelijk :)